tisdag 18 mars 2008

Limegravad lax

4-6 port.

1 kg lax ,helst mellanbit
½ dl salt
½ dl socker
1 knippe dill
saft av 2 lime (ca ½ dl)

Gör såhär;
Lax som gravas bör helst ligga i frysen i ett par dygn. Halvtina laxen. Dela den i två benfria filéer.

Blanda salt, socker och hackad dill. Gnid in filéerna med hälften av blandningen.
Stänk över limesaft och lägg ihop filéerna.

Lägg dem i en form som bottnats med en del av blandningen. Strö över resten över laxen. Täck formen och ställ den kallt 2-3 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden. Laxen kan också gravas i en kraftig plast/fryspåse. Skrapa av kryddorna och skär upp laxen i tunna skivor.

Servera dem med en sallad och limeklyftor, på rostat bröd eller strimlad i en sallad. God också med en fransk senapssås (2 msk fransk senap, 1 tsk socker, 4 msk grädde, 2 msk hackad gräslök) och kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar