tisdag 18 mars 2008

Kuvertbröd

24 st.

50 g smör eller margarin
50 g jäst (1 pkt)
5 dl mjölk
1 msk socker
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

PENSLING:
vallmofrön
1 ägg

Gör såhär;
Smält smöret eller margarinet. Tillsätt mjölk och ljumma till 37°C.
Mät upp och häll i socker och salt. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
Mät upp och häll i den mindre mängden mjöl. Rör ner mjölet med trägaffel.
Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.
Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Dela degen först i två halvor, därefter i fjärdedelar, åttondelar och till slut i 24 bitar. Rulla till bullar. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C.
Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
Grädda i 8-10 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar