
Middag med Ina och Tina J den 20 september.
Här har storheter som Gustav III och Carl-Mikael Bellman förlustat sig.
1731 öppnade ett litet värdshus vid Roslagstullen av krögaren Clas Browall. Det fick namnet Browallshof.
1774 övertogs värdshuset av Petter Helin P:son, en man som var rik från arv och affärsverksamhet. Denne man stod för en omfattande upprustning av byggnaden och kakelugnar sattes in i samtliga rum. Hans mål var att göra restaurangen till en modern pärla i den gustavianska eran som Sverige då befinner sig i. Petter Helin P:son var en person som bättrade på krögaryrkets anseende.
Med den gustavianska tiden kommer Clas på Hörnets storhetstid. Gustav III anslår en ny ton i Stockholm; att vara krögare blir plötsligt en hedervärd sysselsättning. Under slutet av 1700-talet blir Clas På Hörnet en riktig guldkrog med kakelugnar och danslokaler. Efter mordet på Gustav III 1792 mattas Värdshusets populäritet.
1834 beslutade Stockholms stad att använda huset i sjukvårdssyfte och tog slutligen över huset 1877.
1891 startade änkefrun Anna Stark ett "spiskvarter" och krog under tiotal år. Efter det fick fastigheterna tjäna som bostäder.
Vid 1900-talets början börjar ett omfattande rivningsarbete och det enda som sparades, är nu det annexet som än idag finns kvar.
Fastigheten får tjäna som enkla bostäder och åkeristation fram till 1984 då krögaren Christer von Arnold blåser liv i det gamla värdshuset.
Christer Von Arnold tog vara på byggnaden och försökte återskapa den gamla atmosfären som fanns på Gustav den III tid. Därefter har andra storheter inom kockyrket haft epoker på Clas På Hörnet, däribland Nils Emil.
Detta är en restaurang man skall gå med sin man eller familj, inget ställe för tjejgänget eller grabbarna.
Maten är god och personalen bra.
Mitt betyg 3 rullstolar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar